Choeung Ek, Dödens Fält.

Idag har besökt "Killing Fields" i Cambodia, som ligger i utkanten utav huvudstaden Phnom Penh.
Åkte därifrån fruktansvärt berörd..
Pol Pot som var ledare för "de röda kmerernas regim", mördade och begravde mellan 1,5 & 3 miljoner människor mellan åren 1975-1979. (alltså inte så längesedan vilket gör det ännu mer skrämmande).
 
Pol Pot stängde ner skolor, sjukhus mm, och tömde hela städer på människor. De tvingades arbeta tills de dog utav svält eller tortyr. De tvingades delta i regimens "experiment", som var ett försök till att skapa en ny slags människa. En "arbetar-art", en starkare människa som enbart var gjord för att kunna utstå extremt arbete. Som en slags levande robot. De som alltså inte var dugliga till detta experiment torterades och mördades sedan direkt (tex; svaga & sjuka, äldre, kvinnor & spädbarn. Även lärda, högt utbildade människor eftersom de inte ansågs vara dugliga till hårt arbete.)
 
Det som var mest gripande för mig var när jag stod framför "Dödens Träd" och stirrade på den där tjocka trädstammen. Där slungade regimen små spädbarn emot trädet tills huvudena sprack. Sedan kastades de ner i massgraven intill. Tillsammans med deras mammor som först våldtogs innan de avrättades. De halshöggs med de taggiga stjälkarna ifrån palmblad. 
 
Ifrån marken där massgravarna ligger kan man se ben som sticker upp ur jorden, tillsammans med med tygbitar ifrån offrenskläder. Människor i alla åldrar, med olika bakgrund och yrken ligger begravda där. Män & kvinnor, allt ifrån spädbarn till gamla. Allt ifrån bönder till jurister..
 
Det är för mycket att ta in när man står på en sådan plats med så mycket minnen och sorg som vilar kvar. Hur kan människor göra så här emot varandra? Människan, måste trots allt vara den kortaste varelsen på jorden. Som utrotar både sin egen art och andra levande djur & växter, och som kanske till och med lyckas att förinta hela den här planeten.
Men jag hoppas ändå att vi någon gång kommer att lära oss utav vår historia, istället för att upprepa den..
 
 
 
 

RSS 2.0